Foto: Ianthe Minnaert

Tekst: Dana Seggev

In deze serie interviewen we verschillende mensen die actief zijn bij Fridays for Future over hun rol in de klimaatbeweging. Deze keer: Lola Fioole uit Utrecht.

Wie ben je, hoe oud ben je en wat doe je in het leven?

Ik ben Lola, ik ben zeventien jaar, ik zit in 5 VWO en ik woon in Utrecht. Ik ben vooral veel bezig met klimaatactivisme en qua hobby’s heb ik altijd wel een of ander creatief project lopen.

Hoe ben je betrokken geraakt bij Fridays for Future?

Een vriendin vroeg me of ik mee wilde helpen met Fridays for Future Utrecht opzetten. Eerlijk gezegd wist ik toen niet zoveel over klimaatverandering, ik wist wel dat het erg was maar ik wist niet veel over de details. Ik rolde er een beetje in en ging helpen. Op een gegeven moment had ik zoiets van: oh shit nu ben ik klimaatactivist! Toen heb ik heel veel onderzoek gedaan in een saaie zomervakantie. Ik heb veel podcasts geluisterd en boeken gelezen, waardoor ik me steeds meer bewust werd van het probleem. Daarna ging ik de March for Future lopen en toen was ik er helemaal in betrokken. Ik was dus eerst actief in de lokale groep in Utrecht en later ben ik ook landelijk actief geworden. In het begin hielp ik vooral gewoon mee en dacht ik dat ik er na paar keer wel weer mee zou stoppen, maar nu ben ik gemiddeld drie uur per dag bezig met klimaatactivisme. Het is dus wel flink geëscaleerd!

Op een gegeven moment had ik zoiets van: oh shit nu ben ik klimaatactivist!

Wat doe je nu allemaal bij Fridays for Future?

Ik ben nu zowel lokaal als landelijk actief. Ik organiseer vooral acties, omdat ik daar de meeste energie uit haal. Bij acties heb je een duidelijk doel en werk je intensief samen met een groep mensen. Je werkt echt naar iets toe, bijvoorbeeld bij het Klimaatalarm van 14 maart dat ik organiseerde met de Utrechtse Klimaatcoalitie. Nu ben ik bezig met de klimaatwakers, waarbij we gedurende de hele formatie met een paar mensen bij het Catshuis willen staan. Acties organiseren is denk ik ook hetgeen waar ik het beste in ben, omdat je dan veel focus en deadlines hebt. Ik houd me ook bezig met de interne structuur van Fridays for Future [bijvoorbeeld nadenken over het betrekken van lokale groepen en nieuwe mensen, red.], want dat is ook belangrijk.

Wat zou je in de toekomst nog willen doen bij Fridays for Future of in de rest van de klimaatbeweging?

Ik zou wel iets radicalere acties willen organiseren en ik wil ook meer internationale acties organiseren en daar mensen leren kennen. Ik vind dat we internationaal meer actie-gebaseerde bijeenkomsten moeten organiseren, maar ook dingen zoals structuur en visie moeten we goed met elkaar afstemmen. Als ik geen scholier meer ben wil ik me misschien aansluiten bij Code Rood of Extinction Rebellion.

Hoe zie je de klimaatbeweging in de toekomst voor je en wat is de rol van Fridays for Future daarin?

Ik denk dat we nog wel kunnen groeien, we gaan pas stoppen als het klimaatprobleem is opgelost of als we allemaal dood zijn. De klimaatbeweging heeft gewoon zoveel sterke mensen dat dat de enige opties zijn. Tot die tijd gaan we gewoon nog meer druk op de overheid zetten en er alles aan doen om de klimaatcrisis op te lossen. Soms heb ik wel het idee dat er te veel klimaatgroepen zijn voor te weinig mensen. Dus ik denk dat we meer impact kunnen hebben als we samenkomen en met zijn allen aan één ding werken in plaats van aan honderd projecten. Dat is natuurlijk ook moeilijker te organiseren, als veel kleine dingen lukken is dat ook heel vet. Maar ik denk dat we ons in de klimaatbeweging wat meer moeten afstemmen op elkaar.

Wat is je leukste of grappigste ervaring in de klimaatbeweging?

De March for Future was echt geweldig! Toen gingen we met vijf scholieren en een aantal begeleiders van Wageningen naar Den Haag lopen in een week. We kwamen toen aan op de Klimaatstaking van 27 september 2019 in Den Haag. We hebben onderweg veel mensen gesproken en ik heb er heel veel van geleerd. Ik leerde hoe activisme en politiek werkt. Achteraf vond ik een discussie die we tijdens de mars hadden heel grappig. Het ging over wie het gezicht van Fridays for Future moest worden. De conclusie was dat we zo’n gezicht eigenlijk niet nodig hebben, omdat we een scholierenbeweging zijn die uit heel veel verschillende mensen bestaat. Dat is ook onze kracht. Op dat moment was die discussie stressvol, maar achteraf vind ik het wel grappig. Het moment dat we aankwamen bij de Klimaatstaking en dat er 35.000 mensen waren was natuurlijk ook heel mooi.

Desnoods zeg je tijdens de eerste paar vergaderingen niet zoveel en luister je alleen, maar na een tijdje leer je het wel en vind je waar je goed in bent. Twee jaar later is het ongeveer je leven.

Heb je tips voor nieuwe mensen binnen Fridays for Future of mensen die erbij willen komen?

Ik hoor vaak van mensen dat ze niet mee willen doen omdat ze geen ervaring hebben, maar dat had ik ook niet toen ik begon. Dat leer je vanzelf wel, je kunt gewoon meedoen. Desnoods zeg je tijdens de eerste paar vergaderingen niet zoveel en luister je alleen, maar na een tijdje leer je het wel en vind je waar je goed in bent. Twee jaar later is het ongeveer je leven. Ik heb nu niet het gevoel dat ik nog kan stoppen met klimaatactivisme, anders zou ik me echt schuldig voelen. Ik denk dat het heel belangrijk is om ermee door te gaan, we kunnen pas stoppen als we allemaal dood zijn of als we de wereld hebben gered.

Wat is je favoriete klimaat- of protestnummer?

Shell is een prima bedrijf’ van Hang Youth vind ik een goed nummer, en natuurlijk ‘Antifaschist’ van Irie Révoltés.

Je hoeft niet meteen te weten hoe alles werkt, omdat de beweging ook een beetje chaotisch is af en toe.

Wat is hetgeen dat je het minst had verwacht van Fridays for Future en de rest van de klimaatbeweging?

Ik dacht dat alles supergoed georganiseerd was, als een soort bedrijf. Het blijkt gewoon een beetje chaotisch te zijn en niet zo cool als het eruit ziet. Het is een leuke chaos, dat vind ik wel een opluchting. Je hoeft niet meteen te weten hoe alles werkt, omdat de beweging ook een beetje chaotisch is af en toe.

Wil je verder nog iets kwijt?

Ik wil iedereen oproepen om zich aan te sluiten bij de klimaatbeweging!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.