Foto: Wilhelm Bold
Tekst: Dana Seggev

In deze serie interviewen we verschillende mensen die actief zijn bij Fridays for Future over hun rol in de klimaatbeweging. Deze keer: Joshua Paans uit Amsterdam.

Wie ben je, hoe oud ben je en wat doe je in het leven?

Ik ben Joshua, ik ben vijftien en ik woon in Amsterdam. Ik ben daar actief bij Fridays for Future. Ik zit in 5 VWO en ik heb een maatschappelijk profiel. Ik schrijf, vooral liedjesteksten, maar ook andere dingen. Ik houd van lezen en ik luister veel muziek, voornamelijk pop, poprock en indiepop. Er zijn weinig genres waar ik echt niet naar luister.

Hoe ben je betrokken geraakt bij Fridays for Future?

Naar aanleiding van de Klimaatmars in Amsterdam in maart 2019 ben ik betrokken geraakt bij Fridays for Future. Via school kwam ik bij LCOY [Local Conference of Youth, organiseert lokale klimaatconferenties voor jongeren, red.], daarna werd ik in een aantal appgroepen van Fridays for Future gezet. In 2020 was ik wat minder actief en sinds het begin van 2021 ben ik weer heel actief geworden bij Fridays for Future Amsterdam. Af en toe doe ik ook mee met acties buiten Amsterdam, bijvoorbeeld het ‘Bedankt voor niks’ protest laatst in Den Haag.

Wat doe je nu allemaal bij Fridays for Future?

Ik was een beetje betrokken bij het Klimaatalarm in maart. In Amsterdam staken we elke vrijdag van half vier tot ongeveer vijf uur op de Dam, daar ben ik bijna elke week bij. We hebben met de Amsterdamse groep een band opgericht, daar doe ik ook veel organisatorische dingen voor. Het is nog vrij nieuw, we zijn er sinds februari mee bezig. We werken tot nu toe vooral via zoom, af en toe kunnen we in kleine groepjes offline repeteren. We kunnen binnenkort ook bij iemand op school gaan repeteren. Vooralsnog focussen we ons vooral op covers, omdat we nog maar net zijn begonnen. We zijn nu bijvoorbeeld bezig met Zombie van The Cranberries. Ik denk dat we over een tijdje misschien wel zelf nummers gaan schrijven.

Wat zou je in de toekomst nog willen doen bij Fridays for Future of in de rest van de klimaatbeweging?

Misschien wil ik op termijn wat meer organisatorische dingen gaan doen, of meer met Fridays for Future landelijk. Dat weet ik nog niet zo goed.

Wat betreft nieuwe mensen betrekken denk ik dat we gewoon meer moeten doen van de dingen die we nu doen; je kunt altijd meer posters ophangen, meer met leerlingenraden praten en dat soort dingen.

Hoe zie je de klimaatbeweging in de toekomst voor je en wat is de rol van Fridays for Future daarin?

We kunnen kijken of we echt binnen de politiek en binnen het bedrijfsleven kunnen komen, bijvoorbeeld zoals Kauthar Bouchallikht die nu in de Tweede Kamer zit voor GroenLinks. Dat is misschien iets voor de klimaatbeweging als geheel, volgens mij is dat niet iets waar een bepaalde groep (zoals Fridays for Future) zich op moet richten. Het is nu vanwege corona natuurlijk lastiger om nieuwe mensen te betrekken bij de beweging. Ik denk dat Fridays for Future het nu wel goed doet qua standpunten, omdat we ons richten op bijvoorbeeld bewustwording rondom klimaat. Wat betreft nieuwe mensen betrekken denk ik dat we gewoon meer moeten doen van de dingen die we nu doen; je kunt altijd meer posters ophangen, meer met leerlingenraden praten en dat soort dingen.

Wat is je leukste of grappigste ervaring in de klimaatbeweging?

Bij de ‘Bedankt voor niks’ demonstratie in Den Haag kwamen er journalisten van Powned om ons vragen te stellen. Het was wel ironisch dat zij de enigen waren die geen mondkapjes droegen. Uiteindelijk hebben ze niks met die reportage gedaan en is het nooit op Powned gekomen. We gaven allemaal mooie, keurige antwoorden, niks controversieels wat ons in diskrediet kon brengen.

In 2019 ben ik trouwens nog onderaan een artikel van de NOS gekomen over de Klimaatmars. Dat was nog voordat ik bij Fridays for Future zat. We waren allemaal ondergeregend en we stonden echt koukleumend op de foto.

De meeste van ons zijn ook maar gewoon scholieren die een steentje willen bijdragen.

Heb je tips voor nieuwe mensen binnen Fridays for Future of mensen die erbij willen komen?

Doe mee! Als je actief wil worden; vraag wat je kunt doen. Er is altijd plek. Als je bijvoorbeeld in Amsterdam woont, kom vrijdagmiddag om 15:30 naar onze stakingen op de Dam. Als je ergens anders woont; vraag aan mensen van de lokale afdeling of ze daar iets doen qua acties en kom dan een keer mee! Als je bang bent om mee te gaan doen, dan is dat niet nodig. De meeste van ons zijn ook maar gewoon scholieren die een steentje willen bijdragen. Uiteindelijk ga je iets belangrijks doen met mensen die je waarschijnlijk niet kent, maar je leert ze kennen en dan wordt het gezellig en kun je iets betekenen. Je kunt altijd met mensen praten en naar hun ervaringen vragen.

Wat is je favoriete klimaat- of protestnummer?

Ik vind ‘Groter dan ik’ van Froukje heel leuk, sowieso vind ik haar muziek best wel goed. Het is breder dan een activistisch nummer, het is gewoon leuke muziek waar je naar kunt luisteren zonder over de betekenis na te denken. Nummers als ‘Shell must fall’ zijn altijd leuk om te horen, maar dat is niet echt iets waar ik zelf actief naar zou luisteren.

Iedereen zit op hetzelfde level, er is niet iets van een CEO ofzoiets.

Wat is hetgeen dat je het minst had verwacht van Fridays for Future en de rest van de klimaatbeweging?

Iedereen zit op hetzelfde level, er is niet iets van een CEO ofzoiets. Je hoort er gewoon bij en het is altijd leuk en altijd gezellig. Met de meeste mensen kun je gewoon overweg. Er zijn mensen waar ik best wel goed bevriend mee ben. Ik wist van tevoren niet hoe goed ik met mensen binnen Fridays for Future overweg zou kunnen en dat blijkt eigenlijk geen probleem.

Wil je verder nog iets kwijt?

Doe mee, wees actief!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.