Foto: Jesse van Schaik
Tekst: Dana Seggev

In deze serie interviewen we verschillende mensen die actief zijn bij Fridays for Future over hun rol in de klimaatbeweging. Deze keer: Geert Noordzij uit Amsterdam.

Wie ben je, hoe oud ben je en wat doe je in het leven?

Ik ben Geert, ik zit bij Fridays for Future Amsterdam en Fridays for Future Nederland. Ik ben zeventien jaar en ik zit nu in mijn examenjaar van het VWO. Ik speel viool; muziek maken en luisteren is goed om je hoofd leeg te maken of juist met iets anders te vullen. Ik werk bij een heel leuke plek bij het Amsterdamse bos waar we onder andere fietsen verhuren.

Hoe ben je betrokken geraakt bij Fridays for Future?

Ik verveelde me en zag een appje voorbij komen over hoe je betrokken kan raken bij activisme. Dat vond ik wel interessant en op een gegeven moment ging ik naar mijn eerste meeting bij Fridays for Future Amsterdam. Dat is inmiddels al ruim twee jaar geleden. De groep in Amsterdam bestond toen nog maar uit drie mensen, dat is uiteindelijk veel groter geworden. Voordat ik actief werd bij Fridays for Future, wist ik wel dat klimaat een probleem is, maar ik wist de ernst ervan niet of wat de oplossingen ervoor zijn. Fridays for Future is een heel fijne plek waar iedereen thuis hoort en mag zijn wie die is. Je krijgt steeds meer informatie van andere mensen en zo raak je er meer in verwikkeld, omdat je meer de ernst van het probleem en de nieuwe mogelijkheden ziet.

Het is niet altijd leuk om te doen, het is soms ook gewoon hard werken. Ik zit niet voor de lol bij Fridays for Future.

Wat doe je nu allemaal bij Fridays for Future?

Ik ben bezig met de interne structuur, maar ik schrijf ook af en toe een tekstje voor de website. Ik ben ook veel bezig met technisch beheer (bijvoorbeeld onze interne Google Drive beheren) en ik doe natuurlijk graag mee als er een actie wordt georganiseerd. Dan help ik bijvoorbeeld met het programma en de organisatie. Ik ben niet echt iemand die zich laat oppakken. Dat vind ik het fijne aan Fridays for Future: je doet wat je fijn vindt. Ik vind het trouwens ook leuk om te helpen met het social media beheer, bijvoorbeeld op Twitter. Het is niet altijd leuk om te doen, het is soms ook gewoon hard werken. Ik zit niet voor de lol bij Fridays for Future.

Wat zou je in de toekomst nog willen doen bij Fridays for Future of in de rest van de klimaatbeweging?

Ik zou graag onderzoek doen naar oplossingen voor de klimaatcrisis die ook sociaal zijn. Ik ben een beetje klaar met de discussie over of klimaatverandering bestaat, er zullen altijd mensen zijn die dat ontkennen. Ik wil graag over naar de discussie wat we ertegen kunnen doen. Ik wil later wel echt verandering brengen in de politiek, misschien wil ik bij een politieke partij.

Hoe zie je de klimaatbeweging in de toekomst voor je en wat is de rol van Fridays for Future daarin?

Ik vind dat we ons volledig moeten richten op de oplossingen. Aan de ene kant moeten we kijken naar technische oplossingen die op de korte termijn kunnen helpen. Aan de andere kant moeten we ook kijken naar een andere manier van leven. Ik wil niet zeggen dat we allemaal weer op boerderijen moeten gaan leven zonder elektriciteit. We moeten wel evalueren hoe we bewust kunnen gaan leven.

Als klimaatbeweging moeten we positief zijn; er gaat een hoop slecht in de wereld, maar als er overwinningen zijn behaald moeten we die vieren. We moeten ook met plannen komen zoals het 54puntenplan van Urgenda. Sommige van die plannen zijn namelijk al daadwerkelijk uitgevoerd, dus daarmee heb je heel directe invloed. Het lijkt me heel goed als Fridays for Future daaraan gaat bijdragen. Fridays for Future kan goed de mening van jongeren vertolken.

Als klimaatbeweging moeten we positief zijn; er gaat een hoop slecht in de wereld, maar als er overwinningen zijn behaald moeten we die vieren.

Wat is je leukste of grappigste ervaring in de klimaatbeweging?

Bij de Klimaatstaking van 27 september 2019 was het aan het eind heel onduidelijk waar we heen moesten. Eerst zouden we naar de Koekamp gaan, maar ineens werd er gezegd dat we naar het Malieveld moesten. Dat terwijl er weken daarvoor al was gezegd dat het Malieveld niet beschikbaar was. We liepen naar het Malieveld, dat helemaal leeg was. Er stond wel een NOS-busje, waar we naartoe liepen. Er was aan de ene kant heel veel woede over de luiheid van de politiek rondom de klimaatcrisis, maar er was ook heel veel hoop. Het was grappig dat we ons op een NOS-busje richtten. De NOS kan natuurlijk zelf geen wetten maken, maar de media kan wel invloed hebben op wetten door de juiste informatie te laten zien.

Er gebeuren vaak ook wel leuke dingen bij meetings. Een keer voor een grote landelijke meeting was ik bij een aantal mensen van Fridays for Future blijven slapen. We moesten toen heel vroeg weg, waardoor we heel erg moesten haasten. We haalden de trein net en fietsten door de stromende regen en toen we uiteindelijk aankwamen bij het gebouw waar de meeting zou zijn, bleek degene met de sleutel veel te laat te zijn. Op dat moment was het verschrikkelijk, maar achteraf is het heel grappig.

Heb je tips voor nieuwe mensen binnen Fridays for Future of mensen die erbij willen komen?

Ik heb twee tips: ga zelf op onderzoek uit bij betrouwbare bronnen. Overdrijf het klimaatprobleem niet, we gaan niet allemaal dood binnen vijf jaar. Als je dat zegt, maak je jezelf ongeloofwaardig. Als je realistisch bent zie je de ernst van het probleem ook eerder in. Ik zou willen dat ik me eerder had geïnformeerd, dan was ik eerder activist geworden.

De andere tip: maak veel fouten! Als je iets doms zegt tijdens een meeting maakt dat niet uit, want alle mensen voor jou hebben ooit veel dommere dingen gezegd. Je mag alles vragen.

Ik zou willen dat ik me eerder had geïnformeerd, dan was ik eerder activist geworden.

Wat is je favoriete klimaat- of protestnummer?

Ik vind Imagine van John Lennon een goed nummer. Mijn moeder is een groot Beatles fan en ze heeft me de cd waar dat nummer op staat tien jaar geleden gegeven. De leus ‘Power to the people’ vind ik ook heel goed, elke klimaatleus is goed op het juiste moment.

Wat is hetgeen dat je het minst had verwacht van Fridays for Future en de rest van de klimaatbeweging?

Ik dacht altijd dat je heel professioneel moet zijn om erbij te komen, terwijl het heel makkelijk is. Het lijkt van buitenaf soms alsof we een groep boze kinderen zijn. We zijn heel complexe mensen met enorme zorgen, maar ook heel veel vreugde en hoop. Het is niet alsof de klimaatcrisis minder erg is dan ik dacht, maar mensen zijn positiever ingesteld.

Wil je verder nog iets kwijt?

Kom gewoon bij Fridays for Future, je kunt ons altijd een DM sturen! Fridays for Future is een heel inspirerende en motiverende beweging.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.