Foto: Inez Valize
Tekst: Dana Seggev

In deze serie interviewen we verschillende mensen die actief zijn bij Fridays for Future over hun rol in de klimaatbeweging. Deze keer: Inez Valize uit Nijmegen.

Wie ben je, hoe oud ben je en wat doe je in het leven?

Ik ben Inez, ik ben zeventien. Ik zit nu in 6 VWO, ik ga volgend jaar sociologie studeren aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Verder ben ik ook veel bezig met theater, vorig jaar heb ik een theatervooropleiding gedaan en ik zit sinds mijn zevende op circustheater. Ik heb erover nagedacht om daar professioneel iets mee te gaan doen, maar dat is toch niet echt iets voor mij. Ik zit bij de GSA [Gender and Sexuality Alliance, red.] en bij het Ecoteam van mijn school.

Hoe ben je betrokken geraakt bij Fridays for Future?

Een vriendin van mij, die ook bij het Ecoteam van mijn school zat, werd actief bij Fridays for Future. Ze vroeg me of dat ook iets voor mij was en het leek me heel erg leuk. Zo ben ik er bij gekomen, ik ben toen in Nijmegen en landelijk actief geworden, dat was ongeveer een jaar geleden. Daarvoor was ik wel eens naar klimaatdemonstraties gegaan, maar ik wist niet echt hoe ik actief moest worden.

We willen zorgen dat klimaat in elk vak behandeld wordt. Dat moet op een landelijk niveau geregeld worden en klimaat moet ook in de eindexameneisen komen.

Wat doe je nu allemaal bij Fridays for Future?

Ik ben nu bezig met Klimaat in de Klas, met Climate Live en ik ben ook actief in Nijmegen.

Klimaat in de Klas is de onderwijscampagne van Fridays for Future en Youth for Climate, we hebben op elf mei ons manifest aangeboden aan de Tweede Kamer. Het is een campagne voor beter klimaatonderwijs waar leerlingen ook bij betrokken worden. We willen zorgen dat klimaat in elk vak behandeld wordt. Dat moet op een landelijk niveau geregeld worden en klimaat moet ook in de eindexameneisen komen. Ik zit in het social media team van de campagne, daar ben ik vooral bezig met de website.

Climate Live is een internationaal project van Fridays for Future. We gaan op zestien oktober in meer dan veertig landen concerten organiseren om meer mensen bij de klimaatbeweging te betrekken. We gaan nu samenwerken in de Benelux, daar is net een website van gelanceerd: https://climatelive.org/ Waarschijnlijk zullen de optredens dan in Brussel zijn, we hebben al een paar artiesten die misschien geïnteresseerd zijn. Ik kan nog niet noemen wie dat zijn, we proberen zoveel mogelijk grotere artiesten te benaderen. Waarschijnlijk komt er een orkest met jonge muzikanten die nog niet echt bekend zijn, om ook nieuwere mensen te kunnen betrekken. Ik ben nationaal coördinator van Nederland en ik zit hier ook bij het social media team. We zoeken nog nieuwe mensen voor dit project!

Met de groep in Nijmegen gaan we elke laatste vrijdag van de maand een protest doen, de ene keer in Nijmegen en de andere keer in Arnhem. Onze afdeling bestaat uit Arnhem en Nijmegen samen, het is makkelijker om het met twee steden te doen. In Arnhem zijn we nu specifiek bezig met de biomassacentrale, dat is een van de dingen waar we fel tegen zijn. We gaan samen met de gemeente misschien ook een soort jongerendag organiseren over het klimaat.

Wat zou je in de toekomst nog willen doen bij Fridays for Future of in de rest van de klimaatbeweging?

Ik wil helpen met grote protesten organiseren zoals die voor corona waren. Ik ben in coronatijd bij Fridays for Future gekomen, dus dat heb ik nog niet gedaan.

Ik denk dat het een kracht van de klimaatbeweging kan zijn, om met zijn allen dingen te doen.

Hoe zie je de klimaatbeweging in de toekomst voor je en wat is de rol van Fridays for Future daarin?

Ik denk dat we wat meer moeten samenwerken met andere organisaties, zoals bij het Klimaatalarm bijvoorbeeld. Daar is de Klimaat in de Klas campagne ook een mooi voorbeeld van. Ik denk dat het een kracht van de klimaatbeweging kan zijn, om met zijn allen dingen te doen. We zijn nu niet echt geweldig gestructureerd, dat is wel een terugkerend probleem.

Wat is je leukste of grappigste ervaring in de klimaatbeweging?

We hadden laatst een actie van Climate Live, die we met zijn tweeën hadden georganiseerd. Het was heel leuk om te zien hoe dat bij elkaar kwam. We hadden een paar weken lang heel veel stress gehad, omdat we alles nog moesten regelen en nog geen projector hadden. Het was heel leuk om ons logo daar ineens geprojecteerd te zien. We hadden geregeld dat we na sluitingstijd in het Stadskantoor van Utrecht mochten, wat heel vet was. Het is een heel groot gebouw en daar stonden we dus ’s avonds toen het al helemaal donker was.

Heb je tips voor nieuwe mensen binnen Fridays for Future of mensen die erbij willen komen?

Je moet het gewoon proberen. Ik vond het zelf heel eng om erbij te gaan. Ik ging er heel erg over stressen en ik was bang dat ik iets verkeerd zou zeggen. Het is een heel leuke beweging en als je fouten maakt of iets raars zegt, is er niemand die er gemeen over gaat doen, iedereen is heel aardig. Kom er vooral bij en doe het op je eigen tempo.

Wat is je favoriete klimaat- of protestnummer?

Ik ken niet zoveel klimaatnummers, maar ik vind We March van Oscar Stembridge heel leuk. Hij is een Zweedse FFF’er die in Zweden op grote protesten heeft opgetreden en ook bij Climate Live. Ik luister zelf voornamelijk naar musicals, ik houd op dit moment heel erg van Falsettos.

Ik dacht dat ik vooral achter de schermen dingen zou doen, niet dat ik een wat grotere rol bij dit soort dingen zou spelen.

Wat is hetgeen dat je het minst had verwacht van Fridays for Future en de rest van de klimaatbeweging?

Ik had echt niet verwacht hoeveel tijd ik hieraan zou besteden. Eergisteren mocht ik op vier en vijf mei een rol spelen bij het Bevrijdingsfestival, we mochten een speech houden voor het Hotel de Wereld in Wageningen. Achter ons werden foto’s van protesten geprojecteerd. We mochten helpen met het aansteken van het bevrijdingsvuur. Ik dacht dat ik vooral achter de schermen dingen zou doen, niet dat ik een wat grotere rol bij dit soort dingen zou spelen.

Wil je verder nog iets kwijt?

Het is een superleuke groep en we kunnen altijd nieuwe mensen gebruiken, dus wees welkom!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.