Foto: Wilhelm Bold
Tekst: Dana Seggev
In deze serie interviewen we verschillende mensen die actief zijn bij Fridays for Future over hun rol in de klimaatbeweging. Deze keer: Elisa Evrengun uit Amsterdam.
Wie ben je, hoe oud ben je en wat doe je in het leven?
Ik ben Elisa, ik ben veertien jaar en ik woon in Amsterdam. Ik ben veel met muziek bezig, ik drum en ik speel in de Fridays for Future band. Ik luister ook heel veel naar muziek. Verder ben ik dagelijks bezig met school, ik zit in 2 gymnasium. Ik zit ook op Kung Fu en ik houd van naaien en van andere creatieve dingen.
Hoe ben je betrokken geraakt bij Fridays for Future?
Ik ben ongeveer een jaar geleden bij Fridays for Future gekomen. Overal in het nieuws waren dingen over het klimaat en over bosbranden en ik werd daar een beetje verdrietig van. Ik dacht: wat kan ik daaraan doen? Toen besloot ik om bij een actiegroep te gaan. Ik wist dat er bij Fridays for Future veel jongeren waren en ik vond het wel fijn om bij leeftijdsgenoten te blijven. Ik had via Instagram een berichtje gestuurd naar het landelijke account. Toen ben ik in de landelijke en Amsterdamse groepsapp gezet. Ik was gelijk bij een landelijke, drie uur durende vergadering waar ik niks van snapte. In de zomer houden we in Amsterdam vaak picknicks in het Vondelpark, daar ging ik heen en zo ben ik actief geworden.
Overal in het nieuws waren dingen over het klimaat en over bosbranden en ik werd daar een beetje verdrietig van. Ik dacht: wat kan ik daaraan doen?
Wat doe je nu allemaal bij Fridays for Future?
We staken in Amsterdam elke vrijdag op de dam, daar ben ik eigenlijk elke vrijdag bij. Ook help ik vaak mee met de klimaatcoalitie, ik heb deels de actie op 25 september georganiseerd en daar heb ik ook een speech gegeven. Bij het Klimaatalarm van 14 maart heb ik ook veel geholpen. Ik doe ook vaak sfeerbeheer, omdat ik dat leuk vind. Bij acties doe ik meestal de mobilisatie, dan ga ik posters plakken in de stad en mobilisatiecalls organiseren. Op 18 mei hebben we een Shell Must Fall actie georganiseerd in Amsterdam. We gingen op de pond naar het Shell kantoor staan met banners, zodat veel mensen ons kunnen zien.
https://www.instagram.com/p/CPOHSvLn9GO/
Ik ben ook de drummer van de Fridays for Future band in Amsterdam. In een groepsapp ontstond het idee om een band te beginnen. We mogen op de school van één van de bandleden repeteren. We willen uiteindelijk ook eigen liedjes gaan schrijven over het klimaat, die we ook op stakingen kunnen spelen. We bestaan nog niet heel lang, dus nu doen we vooral covers.
Wat zou je in de toekomst nog willen doen bij Fridays for Future of in de rest van de klimaatbeweging?
Het lijkt me heel cool om een keer een sit-in te organiseren. Bij een sit-in ga je op de grond zitten als protest bij bijvoorbeeld een overheidsgebouw. Ik wil ook een grote landelijke staking, misschien in Den Haag want dan kunnen we ook naar het Binnenhof. Ik ben in coronatijd bij Fridays for Future gekomen, dus ik heb dat nooit kunnen doen. Mijn eerste staking was op 27 september 2019, daar was ik met wat klasgenoten. Ik was helemaal onder de indruk, want er waren zoveel mensen.
Mijn eerste staking was op 27 september 2019, daar was ik met wat klasgenoten. Ik was helemaal onder de indruk, want er waren zoveel mensen.
Hoe zie je de klimaatbeweging in de toekomst voor je en wat is de rol van Fridays for Future daarin?
Ik denk dat de klimaatbeweging heel groot wordt in de toekomst. We moeten ervoor zorgen dat er veel scholieren bij komen, door acties te organiseren en op scholen te mobiliseren. Alle jongeren die er nu bij worden zullen goede wereldleiders worden. Ik vind dat we ook de politiek in moeten gaan en daar ook onze standpunten moeten laten zien. De mensen die daar geïnteresseerd in zijn en daar goed in zijn kunnen goed de standpunten van Fridays for Future de politiek in brengen en zorgen dat die in het beleid worden opgenomen. Maar niet alles moet via de politiek geregeld worden. Als we op de dam staan vraagt iedereen voor welke partij we daar staan, maar we zijn niet voor één politieke partij.
Wat is je leukste of grappigste ervaring in de klimaatbeweging?
Er kwam een keer een man naar ons toe tijdens een staking op de dam en hij vroeg of we brood wilden. Toen gaf hij ons allemaal brood en dat hebben we gegeten. Er kwam ook een keer een groep kleine kinderen naar ons toe. Ze vroegen om flyers en die gaven we aan ze. Toen gooiden ze alle flyers op de grond! We krijgen dus wel negatieve reacties bij die stakingen. Maar vaak vinden mensen het wel goed wat we doen. We kondigen de stakingen aan op Instagram en op die manier hebben we best veel nieuwe mensen erbij gekregen.
Heb je tips voor nieuwe mensen binnen Fridays for Future of mensen die erbij willen komen?
Ik vond het zelf ook heel eng. Ik zou beginnen door je aan te sluiten bij je lokale afdeling. Als je nog niet zoveel ervaring hebt, kun je rustig aan doen. Je kunt eerst naar een paar acties komen en daarna de organisatie in duiken.
Wat is je favoriete klimaat- of protestnummer?
Ik heb daar een afspeellijst van:
https://open.spotify.com/playlist/0A8b4TirV2DGrcVDGmPUgC?si=c56fe94462c747d5