Foto: Livina Theelen
Tekst: Dana Seggev

In deze serie interviewen we verschillende mensen die actief zijn bij Fridays for Future over hun rol in de klimaatbeweging. Deze keer: Roos Postema uit Maastricht.

Wie ben je, hoe oud ben je en wat doe je in het leven?

Mijn naam is Roos, ik ben vorige week zestien geworden, ik zit in 5 VWO. Ik ben best wel druk met school en met mijn eigen lokale klimaatcoalitie. Ik speel voetbal op redelijk hoog niveau, dus daarvoor moet ik ook vaak trainen.

Hoe ben je betrokken geraakt bij Fridays for Future?

Ongeveer vijf maanden geleden kwam ik best veel klimaataccounts tegen op Instagram, maar ik snapte nooit helemaal hoe je erbij kon komen en hoe het werkte. Ik raakte een beetje verdwaald in al die organisatie. Toen heb ik op een gegeven moment een van die organisaties een DM gestuurd of ze me konden helpen. Ze vertelden me dat er in Maastricht niet echt een organisatie was voor scholieren dus dat ik er zelf een kon opzetten. Ze hebben me contactinformatie gestuurd van iemand van Fridays for Future die me daarbij kon helpen. Zo ben ik begonnen met zelf een Fridays for Future afdeling opzetten in Maastricht met een paar vrienden. Al heel snel kwam ik in contact met de andere klimaatorganisaties van Maastricht. In Maastricht is een actieve studentengroep die ook heel groot is en die heeft ons geholpen, daardoor werd het veel makkelijker. Zeker in de aanloop van het Klimaatalarm was het heel fijn dat ze ons hielpen. Nu zijn we met tien of elf mensen en dat is heel gezellig. We zijn nu bezig met het organiseren van onze eigen acties, zoals een actie in juni ter nagedachtenis van het Urgendavonnis.

Het viel me eigenlijk wel mee hoe makkelijk het is om een lokale groep te laten groeien, vooral via vrienden van vrienden.

Wat doe je nu allemaal bij Fridays for Future?

Ik ben vooral in Maastricht bezig. Ik kom ook naar landelijke meetings waar ik meedenk over nieuwe plannen. Zo’n lokale coalitie is wel veel werk om op te bouwen. Het viel me eigenlijk wel mee hoe makkelijk het is om een lokale groep te laten groeien, vooral via vrienden van vrienden. Er zitten nu mensen van drie verschillende scholen in de groep, voor de volgende actie willen we wel leerlingenraden benaderen om hopelijk meer mensen van andere scholen te betrekken. Dat is wel moeilijk, omdat we daar geen connecties hebben. Er zijn in Maastricht plannen om het Sterrenbos om te hakken, daar is een petitie tegen. We zijn daar veel mee bezig, omdat dat natuurlijk iets heel lokaals is. Verder zijn we ook aan het nadenken over plannen voor tijdens de COP26 [Conference Of Parties, red.], dat is een klimaatoverleg in Schotland.

Wat zou je in de toekomst nog willen doen bij Fridays for Future of in de rest van de klimaatbeweging?

Het lijkt me heel leuk om grote protesten te organiseren. Misschien lukt het om zoiets in Maastricht te organiseren, dat lijkt me heel gaaf. Studenten meekrijgen lukt wel, maar het is heel moeilijk om scholieren te bereiken. Als dat zou lukken zou ik dat echt heel leuk zijn, dat je daadwerkelijk merkt dat de scholen leeg zijn in Maastricht. Het is nog even afwachten wanneer we dit gaan doen, waarschijnlijk duurt het nog even.

Hoe zie je de klimaatbeweging in de toekomst voor je en wat is de rol van Fridays for Future daarin?

Wat mij het doel lijkt voor de klimaatbeweging is dat klimaat een onderwerp wordt in de politiek waar standaard over gepraat wordt. De toekomst is dat het een enorme beweging is geworden. De klimaatbeweging begon als een groep van natuurmensen. Ik ben zelf helemaal niet zo’n natuurmens, maar toch maak ik me er ontzettend druk over. De toekomst van de klimaatbeweging lijkt me dat de beweging wordt genormaliseerd en dat de gemiddelde mens zich zorgen gaat maken over het klimaat. Ik denk dat als iedereen zou weten wat er allemaal gebeurt in bijvoorbeeld de visindustrie en de vleesindustrie dat het niet lang duurt voor er verandering komt. Iedereen weet wel wat klimaatverandering is, maar mensen maken zich er nog geen zorgen over. Het is een goede vraag hoe je ervoor zorgt dat mensen zich er wel zorgen over gaan maken. Ik denk dat het voor sommige mensen niet concreet genoeg is, waardoor ze niet direct zien wat we aan het doen zijn met zijn allen. Ik denk dat wat Fridays for Future nu doet heel goed is, dat we een generatie laten opgroeien die zich bewust is van het klimaat en zich ervoor inzet. Dat we van jongs af aan mensen al leren: dit is iets wat belangrijk is, dit is iets waar we voor moeten strijden en dit is ook vooral iets waar we ons niet voor weg moeten laten zetten omdat we er niet oud genoeg voor zijn.

Ik denk dat wat Fridays for Future nu doet heel goed is, dat we een generatie laten opgroeien die zich bewust is van het klimaat en zich ervoor inzet.

Wat is je leukste of grappigste ervaring in de klimaatbeweging?

Het is een beetje een curse van mijn groep dat elke keer dat we naar een protest gaan er een spelfout op ons spandoek staat. Dat is al drie keer gebeurd! Iedere keer als we dat spandoek uitrolden dachten we: shit, er staat weer een spelfout op.

Heb je tips voor nieuwe mensen binnen Fridays for Future of mensen die erbij willen komen?

Iets waar ik zelf tegenaan liep, is dat je verdwaald raakt in de organisaties. Je hebt het idee dat je heel professioneel moet zijn om erbij te horen en dat je er alles vanaf moet weten. Ik rolde erin met heel weinig ervaring en met heel weinig kennis en alsnog heb ik mijn plek gevonden, omdat iedereen je wil helpen en voor je klaar staat. We verwelkomen mensen echt met open armen. Je moet gewoon proberen, fouten maken en ervoor gaan. Je moet ook hulp vragen van mensen en vragen stellen, want iedereen wil je alleen maar helpen om met elkaar een grote beweging te beginnen.

Wat is je favoriete klimaat- of protestnummer?

Het is niet per se een protestnummer, het gaat wel een beetje over klimaatverandering. ‘Anthropocene’ van Samsa gaat over dat de wereld ten onder gaat dat we ervan genieten en met elkaar ten onder gaan. Dat is niet helemaal de bedoeling, we willen juist niet ten onder gaan, maar het benoemt wel veel dingen die er aan de hand zijn.

Wat is hetgeen dat je het minst had verwacht van Fridays for Future en de rest van de klimaatbeweging?

Ik dacht dat het heel professioneel zou zijn, dat viel best wel mee. Ik had niet verwacht dat het zo eenvoudig was om erbij te komen en je eigen groep op te zetten. Mijn intentie was niet om een lokale groep op te zetten en toch is het best makkelijk gelukt. Alles wat je doet wordt gewaardeerd. Of het nou groot of klein is maakt niet zoveel uit.

Je staat er niet alleen voor, je hoef niet in je eentje de wereld te veranderen. In de klimaatbeweging krijg je een plek voor je woede en je zorgen, dat helpt enorm.

Wil je verder nog iets kwijt?

Het is altijd belangrijk om te onthouden als je bezig bent met klimaatverandering en je je daar ontzettend veel zorgen over maakt; heel veel mensen lijden er ook heel erg onder. Laatst keek ik naar ‘Seaspiracy’ en ik was er die avond helemaal woedend van. Het idee dat je er niet alleen voor staat, dat er ook heel veel andere mensen zijn die zich er zorgen om maken, dat is iets wat mij helpt. Je staat er niet alleen voor, je hoef niet in je eentje de wereld te veranderen. In de klimaatbeweging krijg je een plek voor je woede en je zorgen, dat helpt enorm.

Ga naar de inhoud