Foto: Laura Ponchel
Tekst: Dana Seggev

In deze serie interviewen we verschillende mensen die actief zijn bij Fridays for Future over hun rol in de klimaatbeweging. Deze keer: Rivka Meelis uit Roermond.

Wie ben je, hoe oud ben je en wat doe je in het leven?

Ik ben Rivka, ik ben veertien, ik zit nu in 3 VWO en ik woon in Roermond. Ik ben vooral bezig met projecten zoals het bouwen van een tiny house. Dat doe ik met een paar klasgenoten, het plan is dat het op een vakantiepark komt te staan zodat het verhuurd kan worden. Ik ben lid van de jongeren milieuraad, daar verzamelen we de opinies van jongeren over milieu en dat zetten we om in advies voor het ministerie dat het milieubeleid schrijft.

Hoe ben je betrokken geraakt bij Fridays for Future?

Dat was via het Klimaatalarm. Mijn vader zit bij Extinction Rebellion en hij was bezig met de organisatie daarvan. Ze zochten nog jongeren en ik was sowieso al veel bezig met klimaat en milieu. Ik was niet per se activistisch, maar ik was wel bezig met mijn eigen gedrag verbeteren. Ik kwam bij een scholierenmeeting van het Klimaatalarm en toen ben ik een groep begonnen in Roermond. Ik kende een jongen van school die ook bij Extinction Rebellion zat, die heb ik gevraagd om mee te doen. Toen zijn we naar een meeting gegaan voor nieuwe groepen en we kenden nog een paar andere mensen die mee wilden doen. Voor het Klimaatalarm hebben we op school borden en spandoeken gemaakt en zo hebben ook een paar mensen zich aangesloten. We zijn toen met een groep scholieren naar het Klimaatalarm gegaan. We zijn begonnen met social media en stakingen op scholen en daardoor werden we veel groter.

Wat doe je nu allemaal bij Fridays for Future?

Ik ben vooral bezig met de lokale groep die ik heb opgericht in Roermond. We staken elke vrijdag bij het station, meestal van 12:00 tot 15:00 [kijk op https://www.instagram.com/fridaysforfutureroermond/?hl=en voor meer info, red.]. We hebben laatst een actie tegen Shell georganiseerd, waarbij we olie over knuffels gooiden om de ecocide te laten zien. We hebben dat voor het stadhuis neergelegd en toen hebben we daar ook een speech gegeven. Ik help nu ook bij het organiseren van een landelijke schoolstaking op 24 juni. Het wordt een grote staking in Den Haag vanwege de Urgendazaak.

Ik denk dat ik wil doorgaan met acties organiseren, ook als het na corona weer groter kan.

Wat zou je in de toekomst nog willen doen bij Fridays for Future of in de rest van de klimaatbeweging?

Ik denk dat ik wil doorgaan met acties organiseren, ook als het na corona weer groter kan. Op mijn school hebben we een ecoteam gestart om een soort scan uit te voeren over hoe het gaat qua afvalscheiding en energiegebruik. Als het slecht gaat kunnen we dat beter maken. Ik wil een keer een arrestabele actie doen en Greenpeace vind ik ook altijd heel leuk. Misschien komt dat over een tijdje wel.

Hoe zie je de klimaatbeweging in de toekomst voor je en wat is de rol van Fridays for Future daarin?

Dat weet ik niet zo goed, ik ben namelijk nog best nieuw in de klimaatbeweging. Ik merk wel in mijn omgeving dat veel mensen echt geen idee hebben hoe ernstig het is. Dat past ook wel bij Klimaat in de Klas, dat er meer informatie over het klimaat wordt gegeven. Ik denk dat we zowel landelijke als lokale acties moeten voeren. Je hebt dingen waar landelijke actie voor nodig is, maar lokaal gebeurt er ook heel veel.

Wat is je leukste of grappigste ervaring in de klimaatbeweging?

Vooral bij stakingen in Roermond komen er veel leuke mensen op af. Bijvoorbeeld mensen die zeggen dat corona een dekmantel is en die dat heel serieus komen vertellen. Maar ook vaak oudere mensen die komen vragen of we niks beters te doen hebben, daar moet ik altijd om lachen. De laatste tijd hebben we vooral mensen die zeggen dat we goed bezig zijn. De vorige keer waren er kinderen van onze leeftijd die zeiden hoe cool ze onze borden vonden en hoe goed ze het vonden dat we dit deden.

De vorige keer waren er kinderen van onze leeftijd die zeiden hoe cool ze onze borden vonden en hoe goed ze het vonden dat we dit deden.

Heb je tips voor nieuwe mensen binnen Fridays for Future of mensen die erbij willen komen?

Gewoon doen! Met nieuwe mensen in contact komen vond ik altijd heel eng, ik kende niet zoveel mensen in Roermond die iets deden met klimaat. Dat was wel een grote stap. Ik vind het goed dat ik dat heb gedaan, er waren veel leuke reacties. Ik zou vooral rondvragen in je omgeving, bijvoorbeeld bij andere klimaatgroepen of ze nog mensen kennen die mee willen doen. Dingen organiseren op school heeft bij ons ook heel goed gewerkt.

Wat is je favoriete klimaat- of protestnummer?

Ik vond bij de laatste actie tegen Shell het nummer ‘Shell Must Fall’ van The Sound of Climate Justice heel leuk. Dat is leuke muziek om klaar te worden voor een actie.

Wat is hetgeen dat je het minst had verwacht van Fridays for Future en de rest van de klimaatbeweging?

Vooral hoeveel ik er nu mee bezig ben. Voor februari/maart was ik vooral zelf bezig en nu ben ik bijna al mijn vrije tijd kwijt aan Fridays for Future of andere organisaties. Het heeft mijn leven overgenomen op een goede manier.

Voor februari/maart was ik vooral zelf bezig en nu ben ik bijna al mijn vrije tijd kwijt aan Fridays for Future of andere organisaties. Het heeft mijn leven overgenomen op een goede manier.

Wil je verder nog iets kwijt?

Voor mensen in Roermond: we zoeken altijd nieuwe mensen en het is supergezellig, kom erbij!

Ga naar de inhoud