Elk schooljaar gebeurt het opnieuw, duizenden scholieren die met het vliegtuig op schoolreis gaan, naar plekken die ook prima met de trein te bereiken zijn. Daar willen wij iets aan veranderen!

Het idee voor dit plan kwam nadat Merel van FFF Amsterdam haar school overtuigde om haar met de trein naar Rome te laten gaan, in plaats van met het vliegtuig. Ze organiseerde een crowdfunding om de extra kosten te regelen en op vrijdag 8 oktober is ze met de trein vertrokken richting Rome. Maar dit moet meer gebeuren, omdat er nog steeds veel te veel gevlogen wordt. Daarom hierbij ons stappenplan voor een groenere schoolreis! 

  1. Bekijk de reizen van jouw school! 

Zoek uit welke klassen op jouw school waar naartoe gaan op schoolreis. Je kan je natuurlijk alleen voor je eigen klas inzetten.

  1. Onderzoeken 

Ga kijken naar de bestemmingen van de schoolreis en check of die met andere vervoersmiddelen dan het vliegtuig (vooral trein en bus) te bereiken zijn. De internationale treinverbindingen in Europa zijn (nog) niet fantastisch, maar veel grote steden zijn goed bereikbaar met de trein, en de bus is vaak ook een goede optie. Check daarna of het qua planning van de reis kan om een (langere) reis over land te maken. Ook als dit niet zo is kan je gewoon doorgaan met proberen, die planning kan namelijk vast wel aangepast worden! Check ook bijvoorbeeld de kosten. Een goede website om deze dingen uit te zoeken is www.omio.nl

  1. Maak een plan! 

Maak een goed plan van al deze informatie, je zal het nodig hebben!

  1. Overtuig je klasgenoten! 

Praat met je klasgenoten over je plan, en probeer een groepje te maken van leerlingen dat zich er ook in voor wil zetten. 

  1. Overtuig het schoolbestuur! 

Ga met je plan en groepje naar het schoolbestuur, en probeer hen te overtuigen. Argumenten die je kan gebruiken zijn:

Heb je dit artikel gelezen, en heb je vragen of wil je meer advies over het overtuigen van je school? Neem dan gerust contact met ons op via onze social media kanalen of onze email. 

Ga naar de inhoud