In december 2019 deed ik mee aan de Protestival-demonstratie van Greenpeace op Schiphol Plaza. Ik wil jullie een verhaal vertellen over Nederland, een land waar we trots zijn op de persvrijheid, maar de pers weggestuurd wordt wanneer er fouten worden begaan. Dit artikel gaat naast mijn ervaringen tijdens Protestival ook over een van de meest effectieve manieren om als burger je stem te laten horen.

Vreedzame actievoerders werden hardhandig weggestuurd en weggedragen. Voor mij werd iemand met een wapenstok op z’n arm geslagen. Naast hem werden twee oude mensen uit elkaar getrokken. En daarnaast wordt weer iemand met een wapenstok gepord. Een paar uur later was ik zelf aan de beurt. Eerst wordt mij door een agent van rond de 35 jaar om mijn leeftijd gevraagd.

Vijf minuten later werd ik door twee grote agenten van de marechaussee naar de bus gesleept. Op weg naar Krommenie-Assendelft om daar afgezet te worden, vanaf daar mocht ik het zelf maar uitzoeken.

Onze actie was trending op Twitter, mensen spraken lovend over onze geweldloze, ongevaarlijke, maar opmerkelijke demonstratie. Ook op het NOS-journaal was het duidelijk, de aandacht hebben we. Mensen waren op de hoogte van het probleem en Schiphol kan niet langer zwijgen. Het wordt tijd dat elk steunpakket, subsidie of elke andere vorm van steun aan Schiphol gepaard gaat met eisen over duurzaamheid. Dit geldt niet alleen voor Schiphol maar ook voor elke andere bedrijf of organisatie. Mijn bestuurlijke verplaatsing was niet zonder reden. Het geheim, over hoe je daadwerkelijk invloed kan hebben op de regering, is actievoeren. Want alle overwinningen die zijn behaald na de protestactie op Schiphol Plaza, zijn geen geluk of toeval. Het is onderdeel van het in stand houden van een ontzettend oude traditie. In opstand komen en je stem laten horen.

Want de maatschappelijke discussie over mensen met een donkere huidskleur in Amerika, zou nooit gebeurd zijn zonder de protesten van de Civil Rights Movement. Zelfs Nederland, zou er niet zijn zoals we het nu kennen als er geen opstanden geweest waren tegen de Spanjaarden. De opstanden die begonnen met de beeldenstorm, en eindigden met de vrede van Münster en de onafhankelijkheid van de Republiek Der Zeven Verenigde Nederlanden. Vergeet ook niet het relatief jonge kiesrecht voor vrouwen wat ook geheel vanzelfsprekend lijkt, maar pas op gang kwam na de protesten van de emancipatiebeweging. Het verleden zit vol met voorbeelden die laten zien hoe effectief demonstreren is.

Of je nou gratis wilt studeren, auto’s wilt verbieden of het hele politieke systeem om wilt gooien. Protesteren is jouw kans om je stem te laten horen. Vaak duurt het lang voor je ziet wat je echt wilt. Korte afstandsvluchten zijn nog steeds toegestaan en wie weet komt er hier in de toekomst door protesten een einde aan. Want hoe klein of groot het probleem is, jij kan verandering creëren door jouw stem tijdens een protest te laten horen. Want ook rechten voor mensen die eerst als minderwaardig werden gezien, de Republiek Der Nederlanden, en het stemrecht voor vrouwen zijn bereikt door protesten. Waar protesteer jij voor? 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.