Eisen & Bondgenoten

Jongerenactieoproep Schoolstaking 24 Juni

Wij, jongeren van over de hele wereld, moeten in actie komen. Wij zijn de eerste generatie die massaal te maken krijgt met de gevolgen van de klimaatcrisis, en de laatste die de aarde nog kan redden. Wij weten dat er geen tijd te verliezen is. Wij vechten vóór onze toekomst, en tégen de klimaatcrisis en het systeem die dat heeft veroorzaakt.

Daarom verlaten wij op 24 juni de schoolbanken, en gaan we allemaal de straat op!

Op 24 juni 2015, 6 jaar geleden, sprak de Haagse rechtbank het Urgendavonnis uit. Het Hooggerechtshof en de Hoge Raad waren het hier ook mee eens: De overheid moet NU haar CO2 uitstoot verminderen. Dat is onze laatste kans op een leefbare toekomst. 

Maar het lijkt nu meer alsof de kabinetten Rutte vooral bezig zijn de zakken van rijke bazen van grote bedrijven te vullen. Die multinationals krijgen in Nederland allemaal subsidie en belastingvoordeeltjes, terwijl ze letterlijk en figuurlijk onze wereld afbranden. Nu al moeten inheemse & frontlinie gemeenschappen in het globale Zuiden en op andere plekken boeten voor deze hebberigheid. Dat zal alleen maar erger worden, en uiteindelijk de hele wereld verwoesten, als deze grote bedrijven niet NU écht worden gestopt!

De jongeren zullen dit niet accepteren. Wij willen een toekomst! Daarom doen we mee aan de
Actieperiode van 24-27 juni, en eisen wij: 

  • Investering in klimaatbanen. Om de doelstellingen van het Akkoord van Parijs te kunnen halen, is er ontzettend veel werk te doen. Al dit werk moet goed betaald zijn, minstens 14 euro per uur. Arbeiders uit vervuilende sectoren die gestopt moeten worden, zoals de luchtvaart en fossiele industrie, hebben recht op compensatie en ander werk. Als wij straks van school af komen, willen we rechtvaardig en groen werk hebben, op een rechtvaardige en groene planeet!
  • Duurzame energie voor iedereen. Sluit de kolencentrales en stop de gaswinning, zonder dat er nóg meer geld gaat naar de rijke bazen van fossiele bedrijven. Wij willen een toekomst zonder biomassa en kernenergie, maar met zonne- & windenergie, en andere duurzame energie die niet ons en onze aarde vergiftigd. 
  • De oplossing is lokaal en voor iedereen. In onze toekomst moet lokale, ecologische productie van voedsel en gebruiksgoederen belangrijk zijn. Ook moet het openbaar vervoer uitgebreid worden, en gratis voor iedereen. Zo kunnen wij nog meer een autovrije generatie worden  en hoeft er niet nog meer bos gekapt te worden voor een vervuilende autosnelweg.


We hebben geen tijd voor nog meer jaren van lege beloftes en slap beleid. We hebben een sociale, antiracistische en klimaatrechtvaardige wereld nodig, anders is er straks helemaal geen wereld meer.


Daarom roepen wij iedereen op om donderdag 24 juni in Den Haag hun stem te laten horen. Voor oud, jong en alle nog ongeboren generaties.


We roepen ook alle volwassenen op naar Den Haag te komen, in solidariteit met de jongeren. En aan alle scholieren, MBO’ers, HBO’ers, studenten en andere jongeren van Nederland, wij vragen jullie;

Kom in actie, en staak mee voor een leefbare toekomst!

#KlimaatrechtvaardigheidNu