Binnenkort zullen scholieren en studenten in heel Nederland opnieuw staken om te protesteren tegen het gebrek aan overheidsmaatregelen om de klimaatcrisis te bestrijden. Hieronder vind je een stap voor stap gids over hoe je je kunt aansluiten bij de #klimaatstaking.
Bekijk hier de lijst met al geregistreerde stakingen om te zien of er al een gepland is in je omgeving. Als je stad, plaats of dorp daar staat en je wilt meer betrokken raken bij het organiseren, meld je dan hier aan. Als er nog geen staking is, blijf dan scrollen!
Vraag om toestemming. Je hebt toestemming nodig van je ouder/voogd om school te missen, wat meestal alleen gebeurt in situaties van ziekte. Afwezigheid kan ook worden toegestaan in ‘uitzonderlijke omstandigheden’ en velen geloven dat een dreigende klimaatontwrichting ‘uitzonderlijk’ is. Noch FridaysForFuture, noch Youth For Climate moedigt je aan om de wet te overtreden en je kunt legaal staken met toestemming voor afwezigheid van je school. Sommige mensen kiezen ervoor om geen toestemming te vragen en dat is hun eigen keuze.
Je hebt de beste kans op succes met een duidelijk begrip van je persoonlijke motivatie om te staken, toestemming van je school en toestemming van een ouder/voogd. Hulpmiddelen om je te helpen met je school te praten kun je hier vinden. Brieven die jij of je ouders naar je school kunnen sturen om je te helpen hun toestemming te krijgen, kun je hier vinden.
Verspreid de boodschap. Om een betekenisvolle impact te creëren, heeft FridaysForFuture je hulp nodig om de #KlimaatStaking zo groot mogelijk te maken. Duizenden scholieren en studenten hebben de afgelopen maanden stakingen over de hele wereld bijgewoond, en om hetzelfde te doen in Nederland moeten we een zo breed mogelijk publiek bereiken. De beste manieren om dit te doen zijn onder andere:
- Het delen van de website; Het versturen van de link naar onze website naar zoveel mogelijk mensen, samen met het delen ervan op sociale media of in groeps-chats. Dit is een geweldige manier om informatie over de Nederlandse staking verder te verspreiden. Hier is wat inspiratie voor berichten die je naar mensen kunt sturen. Je kunt ook de internationale website bekijken.
Praten met mensen over wat je doet; als je tot zo ver hebt gelezen, is de kans groot dat je gepassioneerd bent over dit onderwerp. Met iedereen praten over FridaysForFuture, de #KlimaatStaking, en hoe scholieren en studenten de ecologische crisis bestrijden die wij mensen hebben gecreëerd, zal deze passie verspreiden en krachtig zijn in het winnen van hun steun. Je kunt onze posters hier vinden.
WAT MOET IK DOEN ALS ER GEEN STAKING IN MIJN BUURT IS?
Als je je stad, plaats of dorp niet kunt vinden op de lijst met stakingslocaties, dan is het waarschijnlijk dat het nog niet georganiseerd is. Het is nu tijd om je eigen evenement te registreren en aan de slag te gaan om mensen bij elkaar te brengen om mee te doen aan je staking!
Een locatie kiezen is echt belangrijk, en plaatsen die goed werken zijn onder andere overheidsgebouwen, gemeentehuizen, universiteiten of openbare pleinen. Het moet gemakkelijk te bereiken zijn, hopelijk centraal en vrij druk, zodat mensen erachter kunnen komen waarom je er bent.
Voor richtlijnen over hoe je dit moet doen, bekijk deze gids. Het belangrijkste is om ervoor te zorgen dat de naam duidelijk aangeeft wat het is, d.w.z. de klimaatstaking. Een voorgestelde naam zou “Zwolle Klimaatstaking” kunnen zijn.
Een paar eenvoudige manieren om je evenement te promoten zijn:
- Mond-tot-mondreclame – vertel al je vrienden en familie dat het gebeurt en moedig hen aan om niet alleen het woord te verspreiden, maar ook aanwezig te zijn op de dag zelf.
- Posters/flyers – probeer dit bewerkbare sjabloon, of voel je vrij om creatief te worden en je eigen te maken. Goede plaatsen om ze op te hangen zijn onder andere lantaarnpalen, op deuren van de toiletten van scholen/hogescholen/universiteiten, bushaltes, postkantoren, stadsborden.
- Online prikborden- als je gemeenschap online nieuwsbrieven of informatiekanalen heeft, denk er dan over na om ze te benaderen om de boodschap te verspreiden. Gemeenschaps-facebookpagina’s kunnen ook een goede plek zijn om te beginnen.
- Zet een Social Media account of pagina op – Instagram is goed om meer jongeren te bereiken, Facebook en Twitter zouden beter zijn voor het bereik van volwassenen. Om je eigen graphics voor Social Media te maken, kun je de Duitse website http://toolpic.fridaysforfuture.io of Canva uitproberen om je eigen graphics te maken.
Het concept van klimaatrechtvaardigheid is inherent gerelateerd aan sociale rechtvaardigheid: bestaande kwetsbaarheden zullen alleen maar groter worden in het licht van de klimaatcrisis. De klimaatcrisis heeft dus te maken met het werk van veel groepen van sociale rechtvaardigheid. Groepen die je zou kunnen contacteren:
- Vakbonden
- Geloofscentra (bijv. moskeeën, synagogen)
- Hogescholen + universiteiten
- Scholen
- Vrouwengroepen of feministische verenigingen
- Gehandicaptenorganisaties
- Zwarte, Aziatische en etnische minderhedenorganisaties
- LGBTQ+ groepen
- Bewonersverenigingen
- Andere milieugroepen (bijv. Extinction Rebellion, Milieudefensie, Earth Strike, Greenpeace)
- Andere activistische groepen (bijv. huisvestings-, onderwijs- of gezondheidscampagnes, andere groepen voor sociale rechtvaardigheid)
Vergeet niet uit te leggen wie je bent en waarom je contact met hen opneemt.
Er zijn een paar dingen die je misschien wilt overwegen op je evenement:
- Vermaak! Als mensen een tijdje blijven, zorg er dan voor dat je manieren hebt om ze te vermaken – muziek, of luidsprekers, of leuke spelletjes en activiteiten.
- Welzijnsruimte – protesten kunnen overweldigende ruimtes zijn, het is goed om een tent of ruimte te hebben waar mensen een stapje terug kunnen doen. Afhankelijk van hoe groot je staking is, kun je overwegen om eerstehulpverleners te hebben of om contact op te nemen met groepen zoals het Rode Kruis.
- Een megafoon of microfoon
- Visuals – zorg ervoor dat je een aantal banners of duidelijke borden hebt, zodat het meteen duidelijk is wat je doet en waarom.
- Folders om uit te delen aan voorbijgangers om de boodschap te verspreiden
In Nederland hebben we het recht om vreedzaam te protesteren, maar zelfs als acties zowel legaal als vreedzaam zijn, betekent dit niet dat de politie redelijk zal handelen. Het is onmogelijk om te weten hoe de politie in een bepaalde situatie zal reageren.
De overgrote meerderheid van de demonstranten in het Nederland wordt niet gearresteerd, maar we proberen op alles voorbereid te zijn om onszelf en andere mensen zo veilig mogelijk te houden. Om te weten te komen hoe je mensen veilig kunt houden bij je staking kan je advies vragen aan klimaatgroepen die meer ervaring hebben met legale kwesties, zoals Code Rood en Extinction Rebellion, of je kan contact opnemen met een advocaat. Het kan ook handig zijn om iemand te kiezen die bij je actie de rol heeft om contact te houden met de politie.