Actieoproep

Deze actie wordt geondersteund door vele andere organisatie. Deze hebben de onderstaande oproep ondertekend. Onderaan vindt je al deze organisaties. Ben jij van een organisatie en zou je je willen aansluiten? Vul dan dit formulier in!

Onze Toekomst, Niet Jullie Winst

Vrijdag 26 mei, roepen we alle jongeren op om samen de straat op te gaan in Utrecht. Kom ook, en laat je stem horen voor een eerlijke & rechtvaardige toekomst.

Ruim vier jaar geleden stonden er meer dan 30.000 jongeren op het Malieveld in Den Haag. Wij eisten een sterke aanpak tegen de klimaatcrisis. Wij eisten systeemverandering, mensenlevens boven winst, en een stop op grote vervuilende bedrijven. Wij eisten gehoord te worden. Ruim vier jaar later is daar weinig van gekomen. De klimaatcrisis is (alleen maar) verergerd, en wij vechten nog elke dag voor onze stem, voor onze toekomst. Wij vechten om dit kabinet in te laten zien wat zij kapot maken. Wij hebben geen tijd om nog langer te wachten. Wij eisen NU actie.

Onze eis is simpel:

Stop fossiel NU.

Stop fossiele investeringen. Stop fossiele subsidies. Wij jongeren kunnen nergens een huis vinden, houden enorme schulden over aan onze opleidingen en zien onze kans op een leefbare toekomst steeds kleiner worden. Met de vele, vele miljarden die het kabinet aan grote vervuilende bedrijven geeft blijven de Tata’s en Shell’s van deze wereld door draaien en vliegt de KLM met miljarden weg. Wij jongeren blijven achter, bovenop de klimaatrampen die ons te wachten staan en nu al voor miljoenen slachtoffers zorgen. Voor de toekomst is weinig meer over. Dit moet en kan anders. Wij eisen dat aan die miljarden NU een einde komt. 

In deze strijd staan wij niet alleen. De dag na ons zal een massa blokkade op de A12 plaatsvinden, en organisaties vanuit verschillende hoeken staan ook solidair met ons, zoals wij solidair met hen staan. Een sterk klimaatbeleid betekent een rechtvaardig klimaatbeleid. Wij vechten niet alleen voor onze toekomst, maar ook voor elkaar. Namens elk mensenleven dat al verloren is gegaan, voor elk huishouden wat al is verwoest. Voor iedereen die wordt uitgebuit door de obsessie met groei en winst. Wij vechten voor een wereld waar mensen niet in armoede worden gedreven, en waar iedereen een kans heeft. Onze strijd is dus ook een strijd tegen genderongelijkheid, racisme en economische ongelijkheid. Een strijd voor toekomstige generaties geleid door jongeren. Een strijd voor elkaar.

Wij eisen verandering. Het is tijd dat er wordt geluisterd naar de wetenschap van nu en de stemmen van de toekomst. Het is tijd voor dringend, eerlijk en rechtvaardig klimaatbeleid voor iedereen, hier en overal ter wereld. Daar kunnen wij die miljarden goed voor gebruiken. Niet voor de massavervuilers, maar voor de mensen. Niet voor eindeloze winst, maar voor onze toekomst.

Dus roepen wij iedereen op om 26 mei naar Utrecht te komen. Alle jongeren, en alle solidaire bewegingen: Kom nu in actie! Voor onze generatie, alle komende generaties en alle frontlinies van het klimaatgeweld. Kom naar Utrecht op 26 mei, of sluit je de dag erna aan om de A12 te blokkeren.
Samen, als massale beweging uit verschillende hoeken, zullen we deze strijd tegen fossiel winnen, en de vele miljarden aan fossiele subsidies afschaffen.

Kom in actie en stop fossiel!