Door: Fridays For Future Nederland & Youth For Climate Nederland

© Teresa Borasino

Met de Black Lives Matters betogingen van de laatste maanden heeft de strijd tegen racisme eindelijk veel aandacht gekregen. Wij hadden ons hier al eerder en explicieter over kunnen en moeten uitspreken. Het doel van dit stuk is om ons standpunt over racisme (binnen onze klimaatbeweging) duidelijk te maken.

Het doel van Fridays For Future en Youth For Climate is om de overheid op te roepen om minstens de doelstellingen van het Parijs Akkoord te halen en de klimaatcrisis een halt toe te roepen. Maar de klimaatcrisis staat niet op zichzelf. 

Wij bij Fridays for Future en Youth For Climate zien de wereldwijde ongelijkheid steeds verder groeien en zetten ons in om de ongelijkheid te verkleinen. De klimaatcrisis treft vooral landen die historisch het doelwit geweest zijn van kolonialisme. De West-Europese landen hebben hun grondstoffen uitgebuit om de industriële revolutie op gang te brengen en om diens eigen welvaart te verbeteren.

De gevolgen van de klimaatcrisis zijn nu al overal voelbaar, maar hier in Nederland zijn de gevolgen nog relatief makkelijk te negeren. Dit is niet overal het geval. Onder andere het mondiale zuiden en oorspronkelijke bevolkingen lijden nu al dagelijks van de gevolgen van de klimaatcrisis. Niet alleen hebben ze last van overstromingen, extreme droogtes, bosbranden en ontbossing, maar ook worden zij compleet genegeerd door de media. Hun verhaal wordt niet verteld, terwijl dit juist het belangrijkste verhaal is van allemaal. Daarom probeert Fridays For Future internationaal hun stemmen te versterken door een platform te geven aan de MAPA (Most Affected Peoples and Areas) regio’s en ook wij in Nederland proberen hun verhalen te vertellen.

Vanuit die invalshoek, en die van onze medescholieren van over de hele wereld, vinden Fridays for Future en Youth For Climate het belangrijk om een pleidooi te maken tegen alle vormen van discriminatie en onderdrukking. In dit artikel richten wij ons vooral op racisme. 

In onze klimaatbeweging, die intersectioneel probeert te zijn, is er geen ruimte voor mensen die anti-racisme niet als prioriteit zien. Intersectionaliteit is het idee dat maatschappelijke ongelijkheid tot stand komt door verschillende factoren. Een homoseksuele witte man heeft meer privileges dan een homoseksuele zwarte man. Dat iemand meer privileges heeft dan een ander betekent niet dat dit persoon het makkelijk heeft (gehad), het betekent alleen dat het niet nog lastiger is gemaakt door bijvoorbeeld diens huidskleur, geloof, gender of seksualiteit. 

De gevolgen van de klimaatcrisis zijn nu al voelbaar, maar voor sommigen meer dan anderen. Uit onderzoeken blijkt bijvoorbeeld dat de klimaatcrisis een grotere negatieve impact heeft op de gezondheid van vrouwen dan op die van mannen. Mensen met meer privileges hebben vaak ook meer kansen in het leven, met als effect dat zij vaak een stabieler bestaan hebben.

Het is geen toeval dat mensen in armere buurten in Rotterdam meer last hebben van luchtvervuiling. En dat mensen in landen die vroeger koloniën waren, nu grote gevolgen van klimaatverandering en ecologische verwoesting ervaren, is geen toeval. Deze gebieden zijn gedurende de geschiedenis onderdrukt, en worden dat nog steeds. Ook de mensen die gedurende de geschiedenis onderdrukt zijn geweest, zijn dat door ons huidige systeem nog steeds, ook al zijn ze wettelijk gelijk. Zo zijn 80% van de mensen die door klimaatverandering geraakt worden, vrouwen.

Door ons antiracistisch op te stellen vergroten we ons draagvlak, onze beweging wordt hierdoor inclusiever en mensen zullen zich sneller welkom voelen in onze beweging. Zolang mensen openstaan voor verbetering en proberen racisme tegen te gaan willen wij ze helpen vooruit te komen.

Waarom moet de klimaatbeweging zich uitspreken over een raciale kwestie? 

De klimaatcrisis is het snelst opgelost als we de wortels van het probleem aanpakken, ongeacht of je dat ideologisch noemt. Dat moeten we wel samen doen, maar samen betekent ook op gelijke voet, en daarbij helpen racisten niet. 

De gevolgen en oorzaken van de klimaatcrisis zijn racistisch, dus moeten onze oplossingen anti-racistisch zijn. Ben je openlijk racistisch dan ben je niet welkom in onze beweging.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.